.

wtorek, 16 grudnia 2014

Balotyna z kaczki


Galantine of duck


Składniki.
1 kaczka
10 dag wątróbka z kurczaka
25 dag mięso z indyka
1 bułka namoczona w mleku
15 śliwki suszone
50 ml śmietana 36%
1 jajko
gałka muszkatołowa
majeranek
vegeta
sól
pieprz

 Wykonanie.
Kaczkę wyluzować, uformować prostokątny płat mięsa. Doprawić vegetą, majerankiem i pieprzem.
Przygotować farsz - wątróbkę, mięso z indyka, odciśniętą bułkę i śliwki suszone, zmielić. Dodać jajko, śmietanę i przyprawy. Całość dobrze wymieszać.
Płat mięsa z kaczki ułożyć na foli do pieczenia, skórą do dołu i ułożyć farsz. Całość zwinąć w rulon, obwiązać nicią kucharską.
Wstawić do nagrzanego do 180 oC piekarnika, piec około 2 godzin. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

PS. Osobiści lubię balotynę lekko spłaszczoną, po upieczeniu obciążam ją deską.
Różnica pomiędzy balotyną a galantyną - robiąc balotynę pozostawiamy mięso przy skórze, przy galantynie, pozostawiamy tylko skórę, a mięso mielimy razem z pozostałymi składnikami.


2 komentarze:

  1. Fantastycznie smaczne i ładnie przygotowane smakołyki na święta szykujesz. Mniam... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wooowwwww wspaniałe, eleganckie danie:) idealne na zbliżające sie święta

    OdpowiedzUsuń