Bread with sunflower seeds on poolish
Składniki.
150 g wody
150 g mąki typ 650
3 g drożdży
Ciasto właściwe.
60 dag mąki pszennej 650
2 łyżeczki soli
5 g drożdży
250 g wody
1 łyżeczka miodu
3 łyżki pestek słonecznika
Wykonanie.
Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 8 h.
Drożdże i miód rozpuścić w wodzie i dodać do mąki. Dodać poolish. Wyrobić w
robocie, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło około 1,5-2 h.
Wyjąć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek i włożyć do foremki
natłuszczonej oliwą. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, około 1 h.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni wraz z miseczką z wodą.
Wierzch ciasta naciąć i wstawić do piekarnika.
Piec 5 minut, obniżyć temperaturę do 225 stop. -piec 15 minut, obniżyć do
200 stop. i piec 30 minut.
Wyjąc na kratkę i wystudzić.
Pięknie i smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńświetny wypiek! jestem przed śniadaniem więc porywam dwie kromeczki :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i pewnie też tak smakuje. Z pewnością przepis wypróbuję.
OdpowiedzUsuńJaki śliczny i jak ładnie wyrośnięty.
OdpowiedzUsuńUn pan magnífico con una miga extraordinaria. Me gusta mucho utilizar poolish en la masa de pan le aporta un toque especial y a la vista está el resultado.
OdpowiedzUsuńNo conocía tu blog y estoy encantada con lo que he visto. Me quedo a seguir tus recetas.
Un saludo,
Chlebek pyszny właśnie upiekłam, ale mała korekta drożdży ma być nie 3 g tylko 30 g to do zaczyna i do reszty ciasta nie 5 g tylko 50 g.
OdpowiedzUsuńPchełka,u mnie to nie pomyłka.Naprawdę wystarczą 3 g i 5 g, Przy poolish można dodać więcej drożdży i wtedy skraca się czas wyrastania.Przy Twojej ilości drożdży to wszystko musiało pójść szybko,a ciasto nie uciekło z formy ?
Usuń