.

poniedziałek, 3 listopada 2014

Chleb ze słonecznikiem na poolish


Bread with sunflower seeds on poolish


Składniki.
Zaczyn poolish.
150 g wody
150 g mąki typ 650
3 g drożdży

Ciasto właściwe.
60 dag mąki pszennej 650
2 łyżeczki soli
5 g drożdży
250 g wody
1 łyżeczka miodu
3 łyżki pestek słonecznika

Wykonanie.
Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 8 h.
Do miski robota przesiać mąkę, sól i dodać pestki słonecznika.
Drożdże i miód rozpuścić w wodzie i dodać do mąki. Dodać poolish. Wyrobić w robocie, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło około 1,5-2 h.
Wyjąć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek i włożyć do foremki natłuszczonej oliwą. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, około 1 h.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni wraz z miseczką z wodą.
Wierzch ciasta naciąć i wstawić do piekarnika.
Piec 5 minut, obniżyć temperaturę do 225 stop. -piec 15 minut, obniżyć do 200 stop. i piec 30 minut.

Wyjąc na kratkę i wystudzić.

7 komentarzy:

  1. świetny wypiek! jestem przed śniadaniem więc porywam dwie kromeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie i pewnie też tak smakuje. Z pewnością przepis wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki śliczny i jak ładnie wyrośnięty.

    OdpowiedzUsuń
  4. Un pan magnífico con una miga extraordinaria. Me gusta mucho utilizar poolish en la masa de pan le aporta un toque especial y a la vista está el resultado.
    No conocía tu blog y estoy encantada con lo que he visto. Me quedo a seguir tus recetas.

    Un saludo,

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek pyszny właśnie upiekłam, ale mała korekta drożdży ma być nie 3 g tylko 30 g to do zaczyna i do reszty ciasta nie 5 g tylko 50 g.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pchełka,u mnie to nie pomyłka.Naprawdę wystarczą 3 g i 5 g, Przy poolish można dodać więcej drożdży i wtedy skraca się czas wyrastania.Przy Twojej ilości drożdży to wszystko musiało pójść szybko,a ciasto nie uciekło z formy ?

      Usuń