.

niedziela, 7 września 2014

Rydze z patelni.


I wait all year for this view.


Składniki.
rydze
masło klarowane
sól

Wykonanie.
Rydze oczyścić szczoteczką pod strumieniem wody, odciąć korzenie. Osuszyć.
Większe pokroić na części.
Na patelni rozpuścić masło, kłaść grzyby blaszkami do góry i smażyć 4 minuty.
Odwrócić rydze na drugą stronę i smażyć jeszcze parę minut.
Na początku grzyby puszczą sok, ale po chwili masło nabierze ładnego złocistego koloru.

Posolić dobrze z obu stron i smacznego. Można jeść z grzanką i sałatą, ryżem ,jak i np. polędwicą z grilla i na ten smak czekam cały rok.

2 komentarze:

  1. Wsiadam i jadę Krzysiu do Ciebie na te rydze. Uwielbiam, ale u mnie trudno je zdobyć. To jest po prostu pyszne.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam,tylko u nas też trudno o rydze. Akurat mi się raz trafiły.

      Usuń