.

niedziela, 24 sierpnia 2014

Bądźmy modni, jedzmy jarmuż!


Eat kale - or trendy.


Jarmuż to warzywo o dużej wartości odżywczej, niedoceniane i mało  u nas popularne. Tymczasem jarmuż jest kultowym warzywem zwolenników zdrowej diety, wielbionym przez wegetarian i wegan na całym świecie. Jarmuż jest seniorem rodziny kapustnych, do której należy nasza poczciwa kapusta,
Pak-choi, tasoi, brokuł czy mizuna. Ta piękna karbowana roślina zielona, ale i kolorowa jest ozdobą ogrodów  i talerza.
Entuzjaści jarmużu jednym tchem wyliczają zalety tego warzywa: taka sama zawartość wapnia co w mleku , mnóstwo witaminy K, witaminy A, witaminy C, beta-karotenu, luteiny, bogate źródło żelaza ,ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne ,a  wysoka zawartość silnych przeciwutleniaczy działa odmładzająco na nasz organizm. Trzeba przyznać, że to robi wrażenie. Jarmuż powinien pojawiać się w naszej diecie  nie dlatego ,że staje się modnym warzywem ,ale ze względu na wartości zdrowotne.
Sezon na jarmuż przypada jesienią ,ale zaczyna się już w sierpniu i trwa dopóty jest w ogrodzie. Zima mu nie straszna.
U mnie na targowisku już się pojawił i skorzystałem z tego .Poniżej kilka  pomysłów na smażony jarmuż, który robi się błyskawicznie. Olej sprawia, że witaminy na pewno dotrą do naszego organizmu i nie potrzebny już żaden sos.
Bardzo lubię chipsy. Robi się je błyskawicznie i zjada równie szybko.

Chipsy z jarmużu.

Oberwać liście z łodyg ,wyciąć grubsze nerwy i smażyć kilkanaście sekund w gorącym oleju . Osuszyć na bibule. Można posypać solą. Chrupiemy  solo.
Chipsy można wypiec w piekarniku, wkładając liście spryskane oliwką.

Kanapka z jarmużem.

Doskonała i zdrowa jest kanapka z pomidorem, smażonym  chrupiącym jarmużem i parmezanem.


Sałatki mogą być bardzo proste jak i bogate w składniki. Zależy to od naszej fantazji i smaku. Jarmuż dobrze łączy się z rybami i wędzonym mięsem.

Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem i Prosciutto Crudo posypana pistacjami.


Liście smażonego jarmużu (chipsy )podałem z plasterkami lekko przesmażonego  winnego jabłka posypanego słodką papryką i z szynką. Całość posypałem bardzo drobno posiekanymi pistacjami.  Do tego chrupiąca grzanka też się przyda.
Smacznego, na zdrowie.
Uwaga. Liście smażymy naprawdę bardzo krótko, po 3 sekundy z każdej strony, albo nawet bez przewracania. Zachowają zielony kolor i będą chrupiące .Uważać podczas smażenia, bo olej pryska, przysłonić patelnię lub rondel.


5 komentarzy:

  1. u nas jeszcze nie ma, ale jak będzie to chętnie skorzystam z przepisów :) miłej niedzieli, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. super! kiedyś kupiłam i zrobiłam z nigo chipsy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę spróbować, bo wstyd się przyznać, ale jeszcze nie jadłam..:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesteś skarbnicą wiedzy :) Chętnie czytam informacje o różnych produktach i ich pochodzeniu i zastosowaniu. Że o walorach nie wspomnę :)

    OdpowiedzUsuń