Turkey with grilled cheese on vegetables.
Inspiracją do wykonania tego dania był
program Doradca Smaku i świetny jak zawsze Michele Moran.
Składniki:
10 dag ser grecki grillowy halloumi
0,5 szt. papryka czerwona
0,5 szt cukinia
1 mała cebula
1 por biała część
1 łodyga seler naciowy
1 ząbek czosnku
0,5 główki sałata lodowa
2 łyżki oliwa
przyprawa do indyka
pieprz czarny
2 łyżki sos chilli słodko pikantny
sól morska
Wykonanie:
Plastry indyka posypać przyprawą, pieprzem, morską solą i
grillować na patelni po 2 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni grillować ser halloumi, następnie ser
położyć na grillowanym indyku i wstawić
do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Warzywa pokroić w równe paski. Smażyć krótko, najlepiej
na woku.
Rozgrzać olej i na moment wrzucić ząbek czosnku, który po chwili wyjąć. Smażyć
w kolejności dodając : cebula, por, seler, papryka, cukinia. Przyprawić
solą, pieprzem i 2 łyżkami sosu chilli słodko pikantnym. Na koniec sałata lodowa dosłownie na moment.
Całość wymieszać, wyłożyć na talerze i na warzywa położyć wyjętego z piekarnika
indyka. Całość smażenia warzyw to około 8 minut, lubię warzywa chrupiące.
Takie pyszności od samego rana!! bardzo chętnie zjadłabym na obiadek:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Christopher, od rana kusisz takim daniem :) Pięknie podałeś jak zwykle. U Ciebie wszystko jest dopracowane i wizualnie i smakowo. Lubię delikatne mięso indyka, więc zapiszę przepis i skorzystam z niego. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUn plato muy rico y con un buen toque picante, seguro que está riquísimo. Un beso.
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam grilowane miesko.
OdpowiedzUsuń