.

sobota, 22 lutego 2014

Indyk z grillowanym serem na warzywach.


Turkey with grilled cheese on vegetables.

Inspiracją do wykonania tego dania był program Doradca Smaku i świetny jak zawsze Michele Moran.
                                           
Składniki:
30 dag filet z indyka
10 dag ser grecki grillowy halloumi
0,5 szt. papryka czerwona
0,5 szt cukinia
1 mała cebula
1 por biała część
1 łodyga seler naciowy
1 ząbek czosnku
0,5 główki sałata lodowa
2 łyżki oliwa
przyprawa do indyka
pieprz czarny
2 łyżki sos chilli słodko pikantny
sól morska

Wykonanie:
Plastry indyka posypać przyprawą, pieprzem, morską solą i grillować na patelni po 2 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni  grillować ser halloumi, następnie ser położyć  na grillowanym indyku i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Warzywa pokroić w równe paski. Smażyć krótko, najlepiej na woku.
Rozgrzać olej i na moment wrzucić  ząbek czosnku, który po chwili wyjąć.  Smażyć  w kolejności dodając : cebula, por, seler, papryka, cukinia. Przyprawić solą, pieprzem i 2 łyżkami sosu chilli słodko pikantnym.  Na koniec sałata lodowa dosłownie na moment. Całość wymieszać, wyłożyć na talerze i na warzywa położyć wyjętego z piekarnika indyka. Całość smażenia warzyw to około 8 minut, lubię warzywa chrupiące.


5 komentarzy:

  1. Takie pyszności od samego rana!! bardzo chętnie zjadłabym na obiadek:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Christopher, od rana kusisz takim daniem :) Pięknie podałeś jak zwykle. U Ciebie wszystko jest dopracowane i wizualnie i smakowo. Lubię delikatne mięso indyka, więc zapiszę przepis i skorzystam z niego. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Un plato muy rico y con un buen toque picante, seguro que está riquísimo. Un beso.

    OdpowiedzUsuń