.

niedziela, 14 października 2012

Filet z kurczaka z figami i...

Kliknij na zdjęcie,aby powiększyć

Uważam, że duszone i pieczone figi są smaczniejsze niż surowe. W podwyższonej temperaturze zostają uwypuklone ich wszystkie walory smakowe i zapachowe .Dlatego ,dzisiaj ,dla koneserów dań z owocami proponuję danie z figami pieczonymi i bardzo wykwintnym sosem figowym.
Składniki:

2 filety z piersi kurczaka przyprawione curry i solą
4 figi
1 szalotka
4 plastry cytryny kandyzowanej
4 plasterki imbiru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
sól,pieprz
0,5 szklanki wody

Sos figowy z miodem ,imbirem i kandyzowaną cytryną.

Umyte figi osuszamy i dwie z nich kroimy w kostkę.
Plastry cytryny i szalotkę również kroimy w kostkę.
Na oliwie smażymy szalotkę, aż stanie się szklista, dodajemy miód, kawałki fig ,cytrynę i imbir. Wlewamy wodę, posypujemy pieprzem i solą i dusimy na małym ogniu, mieszając 5-7min.

W małym naczyniu żaroodpornym układamy całe figi oblewamy oliwką i podlewamy 2 łyżkami wody. Pieczemy w temp.180stop. 10min.

Smażymy doprawione filety z kurczaka .
Podajemy z pieczonymi figami i sosem figowym.


10 komentarzy:

  1. CIekawie jak smakuje takie połączenie ... pewnie pysznie :>

    Pzdr

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobno się nie powinno smażyć na oliwie z oliwek :) Ale danie wygląda ciekawie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy na oliwie z oliwek można smażyć? Sam wiele razy zastanawiałem się nad tym słysząc opinie a to kategorycznie zakazujące smażenia na oliwie z oliwek, a z drugiej strony będąc świadomym, że we Włoszech, Grecji i Hiszpanii na co dzień smaży się na oliwie.

      Badanie opublikowane w Journal of Medicinal Food (S.Farnetti, Food Fried in Extra-Virgin Olive Oil Improves Postprandial Insulin Response in Obese, Insulin-Resistant WomenJ Med Food 14 (1) 2011) wskazuje jasno, że najlepszym olejem do smażenia jest oliwa z oliwek extravergine.
      Oliwa z oliwek extravergine jest poddawana procesowi tłoczenia na zimno, to znaczy świeże i wyselekcjonowane owoce trafiają do prasy mechanicznej, gdzie są miażdżone na pulpę, a następnie po oddzieleniu wody i wytłoczyn, otrzymujemy najprawdziwszą oliwę extravergine. Nic więcej nie potrzeba.

      Inaczej wygląda produkcja innych olejów. Olej kukurydziany, słonecznikowy, z orzechów ziemnych, rzepakowy itd. są otrzymywane w procesie rafinacji, czyli do ich produkcji używa się rozpuszczalników, które poprzez szereg procesów chemicznych mogą zmienić strukturę kwasów tłuszczowych w oleju. W rzeczywistości olejów rafinowanych powinno się używać raczej na zimno, ponieważ pod wpływem obróbki cieplnej, zmienia się struktura kwasów tłuszczowych, które występują w olejach.

      I tu ciekawostka! Jednonienasycone kwasy tłuszczowe jako jedyne nie podlegają degradacji podczas obróbki cieplnej, nie utleniają się, więc mogą być używane do smażenia. A najbogatszą w te kwasy jest oliwa z oliwek extravergine.
      Na 100 g oliwy, jednonienasycone kwasy tłuszczowe to aż 73,7 gramów. Drugi w kolejności olej kukurydziany zawiera ich tylko 24g na 100 gramów, olej rzepakowy – 18 g. Olej sojowy – 23, słonecznikowy – 20.

      http://centrumoliwy.com/oliwa-z-oliwek-smazenie

      Więcej wiadomości na ten temat na powyższej stronie.Serdecznie pozdrawiam i naprawdę się cieszę że czytasz jak to mówi do mnie moja żona ze zrozumieniem.Christopher

      Usuń
    2. wooow:) w takim doborowym towarzystwie jak figi jeszcze nie jadłam:) ale zapowiada się wyśmienicie:)

      Usuń
  3. Nie dziwie się,bo figi są bardzo smaczne,a wrzesień i październik to sezon figowy.I trzeba z tego korzystać.

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię kurczaka w połączeniu z owocami :) więc przepis zapisuję ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń