.

poniedziałek, 3 września 2012

Hinduskie eskalopki z raitą.


Raita to  rodzaj dipu, taki rodzaj sałatki hinduskiej. Doskonała na upalne dni, świetnie komponuje się z każdym pikantnym daniem.

2 eskalopki z indyka
150ml jogurtu
1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
sól, pieprz

Raita.

250 ml jogurtu bałkańskiego
1 średni ogórek
1 pomidor
listki mięty
sól, pieprz

Eskalopki zanurzyć w mieszaninie jogurtu z kurkumą,solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 15min.
Eskalopki osączyć z marynaty, posmarować lekko oliwą i smażyć  na patelni grillowej.
Upieczone podawać z raitą.

Przygotować  raitę
.
Ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę
Pomidor  obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
Jogurt wymieszać z kurkumą( curry),solą, pieprzem i miętą.
Warzywa połączyć z jogurtem, wymieszać i smacznego.


6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie ;) Zapewne jest pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  2. efektowne a to już połowa sukcesu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też masz bardzo ciekawe dania i bloga.Czytałem o tajskiej kolacji.Od razu wróciły wspomnienia z kolacji w Bangkoku i na Tajwanie.Jednak Azjaci potrafią gotować.Bardzo dużo nauczyłam się od Filipińczyków i Hindusów.Pozdrawiam Christopher

      Usuń
  3. Mmmm pyszności i jak pięknie podane :) Z resztą co ja tu mówię,u Ciebie wszystko wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam raitę,jest wspaniała!Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń