.

poniedziałek, 28 maja 2012

Kaszubski, odświętny kuch ze śliwkami.



2 szklanki mąki
1 kostka Kasi (250g)
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 jaj 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
0,5 kg śliwek, połówki, mogą być mrożone.

Wszystkie składniki ,oprócz kakao, wyrobić mikserem i podzielić na dwie części.
Jedną część wyłożyć do wysmarowanej blaszki (25cmX35cm).
Pozostałe ciasto wymieszać z kakao i wyłożyć na ciasto w blaszce.
Teraz w ciasto wciskać gęsto śliwki lub inne owoce.
Piec w temp.180stop.30-35min.

W trakcie pieczenia przygotować krem i polewę.
Krem maślany.
200g masła
1 szklanka cukru pudru
1 jajko 
sok z połowy cytryny
Masło utrzeć i stopniowo dodawać utarte jajko z cukrem i sokiem cytrynowym.

Wystudzone ciasto posmarować kremem i pokryć ostudzoną polewą kakaową.

Polewa kakaowa.
Do rondelka włożyć 0,5 kostki masła, dosypać 5 łyżek cukru pudru i 2 łyżki kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia ciągle mieszając.

2 komentarze:

  1. To ciasto przypomina mi placki pieczone kiedyś np. na komunię. Niestety, ja za słodkim nie przepadam, a szkoda...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis wart zapamiętania , ciasto wygląda wspaniale !

    OdpowiedzUsuń