.

sobota, 24 marca 2012

Ciasteczka wielkanocne.


Łakomstwo nie popłaca.Za ten grzech Pan Bóg karze najbardziej widocznie.Wiem coś o tym! Dlatego dzisiaj  polecam małe kruche ciasteczka z lemon curd zamiast tortu bezowego. Ciasteczka te udają plasterki jajeczek i w takiej roli ,już tradycyjnie ,zdobią mój stół wielkanocny.

Kruche ciasteczka.
125g mąki krupczatki
125g mąki tortowej
150g masła
100g cukru
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1 laska wanilii
1 łyżeczka cukru
Ziarenka wanilii utrzeć z cukrem.
Resztę składników zagnieść, zawinąć w folię i na godzinę do lodówki.
Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć małe krążki. W połowie z nich wyciąć małe kółka. Wycięte kółeczka wykorzystać powtórnie.
Piec w temp.180stop.,15min.
Na całe ciasteczka kłaść łyżeczkę lemon curd -przepis w poprzednim poście-i przykryć ciasteczkiem z dziurką.
Brzegi ciasteczek polukrować.
Ciasteczka można przygotować 2-3 dni przed świętami i dobrze schować!

.

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lemon curd bardzo mi smakuje,a pomysł wielkanocny super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszne , polecam ,sama robię od 6 lat a może i dłużej

    OdpowiedzUsuń