.

środa, 15 lutego 2012

Pączusie - jutro tłusty czwartek

Pączusie ekspresowe.


Składniki:


0,5kg mąki
3 łyżki cukru
1 szklanka mleka
125g masła
3 jajka
5 dkg drożdży
konfitura owocowa
kandyzowana skórka pomarańczy
cukier puder na lukier

Masło roztopić ,dodać cukier trochę mleka, wkruszyć drożdże ,posypać 2 łyżkami mąki i szczyptą soli. Odstawić ,aby trochę podrosło.
Wlać resztę mleka, roztrzepane jajka i wsypać przesianą mąkę.
Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować niezbyt cienko.
Na jednej części zaznaczyć lekko kółka ausztycherem lub szklanką.
W środku kółek nałożyć łyżeczkę konfitury.
Całość nakryć drugą częścią ciasta.
Za pomocą np. szklanki wyciąć placuszki, uważając, aby konfitura znalazła się pod szklanką.
Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny.
Przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową.

4 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie.Przepis rzeczywiście jest mało czaso-i pracochłonny.Zabieram się do pracy!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zachęcająco wyglądają te pączusie.Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich ekspresowych jeszcze nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Łanie wyglądają jak na ekspres.Muszę spróbować ...

    OdpowiedzUsuń