.

poniedziałek, 2 stycznia 2012

Tabbouleh, sałatka libańska.

Tabbouleh (tabule) to orzeźwiająca sałatka w arabskim stylu, bardzo dobra w czasie gorącego lata, albo po gorącej zabawie karnawałowej. Przepisów jest wiele, inwencja twórcza prawie nieograniczona, ale podstawą jest zielona pietruszka, mięta i cytryna. Kasza couscous (kuskus) lub boulgour  (bulgur) jest tu właściwie dodatkiem. Myślę, że tabbouleh jest wspaniałą inspiracją do stworzenia swojej sałatki w stylu arabskim. Można ją podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych. Sałatka jest łatwa do wykonania ,jeżeli mamy zioła, warzywa i kuskus.

¾ szkl. kaszy kuskus
bulion warzywny tyle, aby przykrył kaszkę
1 pęczek pietruszki
1 pęczek mięty świeżej lub trochę suszonej
1 pęczek dymki z cebulką lub 1 cebula
2 pomidory
2 łyżki oliwy z oliwek
3-4 łyżki soku z cytryny lub więcej
sól, pieprz, cumin do smaku

Jak mam ogórki świeże, paprykę czy seler naciowy to też dodaję do tej mieszaniny.

Kuskus zalać bulionem, aby napęczniał i ochłodzić. Polać oliwką i sokiem cytrynowym.
Warzywa pokroić w drobną kosteczkę. Z pomidorów zdjąć skórkę i oczyścić z nasion.
Zioła pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać cumin sól i pieprz do smaku.
Sałatkę podawać ochłodzoną.

3 komentarze:

  1. Cudna ta sałatka,samo zdrowie.Ciekawi mnie tak duży dodatek mięty.Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tabbouleh już jadłam i naprawdę jest pyszne,nawet bez mięty o którą zimą trochę trudno. Ela

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka kolorowa :) musi być pyszna

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń