.

wtorek, 11 października 2011

Dynia marynowana - doskonała jako dodatek do mięs, przekąsek i deserów.

Przez tropiki przez pustynie
toczył zając wielką dynię
toczył, toczył dynię w dół
pękła dynia mu na pół
pestki z niej się wysypały
więc je zbierał przez dzień cały: raz, dwa, trzy...
ile pestek zbierzesz ty?

Przypomniał mi się tekst dziecięcej rymowanki. Pamiętam czasy, kiedy wielką radochą była  kupiona na rynku, tutka pełna pestek suszonej dyni.

Pestki policzone, marynuj dynię.


2 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
0,5 kg cukru
0,25l octu 6%
sok z 0,5 kg cytryn
0,25l wody
kilkanaście goździków
laska cynamonu

Ugotować syrop z cukru, wody i octu.
Wsypać dynię i gotować na wolnym ogniu 15min.
Dodać przyprawy i sok z cytryn. Zagotować.
Nałożyć do słoików, zamknąć,  odwrócić do góry dnem do ostygnięcia.
Smak słodko kwaśny regulować wg uznania dodając cukier lub sok cytrynowy.

Polecam tę marynatę ponieważ ma szerokie zastosowanie.

2 komentarze:

  1. Niestety nie przepadam za warzywami i owocami w occie :)
    Fajny lampion.. no to teraz będziesz straszył blogową brać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić takie cóś w najbliższym czasie - tylko muszę niestety pozbyć się goździków bo mój mąż jest na nie uczulony. Albo wiem - zrobię pół na pół - część słoików z goździkami, a część bez!

    OdpowiedzUsuń