.

niedziela, 3 maja 2009

Rondel grzybów

Składniki:

1 kg ziemniaki
75 dkg grzyby
3 łyżki masła
2 duże cebule
1 liść laurowy
½ łyżeczki tymianku
3 ziarna ziela angielskiego
1 szklanka gęstej śmietany 18%
5 dkg utartego sera
½ cytryna
Sól, pieprz

Wykonanie:
Obrać i ugotować ziemniaki na pół miękko w osolonej wodzie.
Grzyby pokroić w paski, cebulę w talarki. Rozgrzać w rondlu 2 łyżki masła, wsypać cebulę i smażyć do wyzłocenia. Dodać pokrojone grzyby, wsypać szczyptę soli i pieprzu, rozgniecione ziele angielskie i pokruszony liść laurowy.
Ziemniaki odcedzić i gorące pokroić w plastry.
Posmarować naczynie do zapiekania masłem. Ułożyć plastry ziemniaków i porcje grzybów.
Wymieszać śmietanę z sokiem z cytryny i utartym serem, solą, pieprzem i tymiankiem. Można dodać jeszcze nieco zmielonej papryki. Zalać ziemniaki i grzyby. Piec 30 minut temp.190 C. Podać z ogórkiem małosolnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz