.

czwartek, 16 kwietnia 2009

Czarne tagiatelle z szyjkami rakowymi . Odrobina luksusu.


Składniki :

1 op. czarny makaron tagiatelle (do kupienia w Auchan)

250 ml. śmietanka kremowa 30%

1 łyżeczka kapary

2 ząbki posiekanego czosnku

1 łyżka masła, odrobinę oleju

50 ml. dobre wytrawne wino

30 szt. mrożone szyjki rakowe

10 dkg. włoski twardy parmezan do starcia

3 żółtka

szczypta białego pieprzu i szczypta vegety

Etapy przygotowania

Zrobić sos. Do rondla włożyć masło z odrobiną oleju, przesmażyć czosnek, dodać kapary, wlać śmietankę, i na końcu wino.(Nigdy nie dodawaj wina, którego sam byś nie wypił - wino musi być dobre).Chwilę pogotować, zredukować. Szyjki rakowe przelać wodą osączyć i dodać do sosu. Mieszając dodawać parmezan, następnie pieprz i vegetę. Na koniec zagęścić żółtkami.

Ugotować makaron i ułożyć na środku na talerzach. Polać przygotowanym sosem. Talerze ozdobić sałatą z plasterkami pomidorów (oczywiście bez skórek) skropionymi aceto balsamico de Modena.
PS. Bardzo ładnie wygląda na talerzu czarne tagliatelle ( ten makaron jest barwiony atramentem kalamarnic)Osobiście jednak wolę makarony naturalne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz