czwartek, 16 kwietnia 2009
Czarne tagiatelle z szyjkami rakowymi . Odrobina luksusu.
Składniki :
1 op. czarny makaron tagiatelle (do kupienia w Auchan)
250 ml. śmietanka kremowa 30%
1 łyżeczka kapary
2 ząbki posiekanego czosnku
1 łyżka masła, odrobinę oleju
50 ml. dobre wytrawne wino
30 szt. mrożone szyjki rakowe
10 dkg. włoski twardy parmezan do starcia
3 żółtka
szczypta białego pieprzu i szczypta vegety
Etapy przygotowania
Zrobić sos. Do rondla włożyć masło z odrobiną oleju, przesmażyć czosnek, dodać kapary, wlać śmietankę, i na końcu wino.(Nigdy nie dodawaj wina, którego sam byś nie wypił - wino musi być dobre).Chwilę pogotować, zredukować. Szyjki rakowe przelać wodą osączyć i dodać do sosu. Mieszając dodawać parmezan, następnie pieprz i vegetę. Na koniec zagęścić żółtkami.
Ugotować makaron i ułożyć na środku na talerzach. Polać przygotowanym sosem. Talerze ozdobić sałatą z plasterkami pomidorów (oczywiście bez skórek) skropionymi aceto balsamico de Modena.
PS. Bardzo ładnie wygląda na talerzu czarne tagliatelle ( ten makaron jest barwiony atramentem kalamarnic)Osobiście jednak wolę makarony naturalne.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz