.

środa, 30 lipca 2014

Mrożonka jogurtowa.


Frozen food yoghurt.

Przygotowałem "mrożonkę", tak nazwałem ten produkt, wytrawną i słodką. Na obecne upały doskonale się sprawdza jako przystawka i deserek.


Składniki.
400 ml jogurtu greckiego
pomidorki koktajlowe suszone
migdały
ocet balsamiczny-krem

Wersja wytrawna banalnie prosta.
Na blaszkę wyłożoną papierem wykładamy cienką warstwę jogurtu i wciskamy suszone pomidorki koktajlowe i posypujemy migdałami. Wstawiamy do zamrażarki i 1-1,5 h możemy podawać.
Podałem z octem balsamicznym.



Wersja słodka.
400 ml jogurtu greckiego
1 łyżka cukru
orzechy włoskie
jagody amerykańskie
syrop klonowy

Wersje słodką wykonujemy analogicznie do wytrawnej, dodając do jogurtu cukier.
Podałem z syropem klonowym.

PS. Inspiracją był przepis Carelajna na DS.

2 komentarze:

  1. może i wersje banalne, ale jakie pomysłowe:) a możesz zdradzić jaki ocet balsamiczny używasz? próbował kilka i jakoś mnie nie przekonują
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie - tu pomysł robi robotę!

    OdpowiedzUsuń