Baked
ricotta with roasted tomatoes
50
dag ricotty
2
białka
30
ml oliwy z oliwek
1
łyżka oregano suszonego
1
łyżka tymianku suszonego
1
łyżka masło stopione do formy
2
pomidory
1
łyżka oregano
1
łyżeczka soli morskiej
pieprz
oliwki
listki
bazylii
Wykonanie.
Ricottę
wykładamy na sitko, aby odciekła.
Białka
ubijamy ze szczyptą soli.
Ricottę
ubijać chwilę z białkami. Przełożyć do foremki. 20 x 10 cm, cienko wysmarowanej
masłem. Polać oliwą, ja użyłem orzechowej i posypać obficie ziołami.
Piec
30-40 minut w temp.190 stopni.
Przekrojone
pomidory włożyć do foremki z oliwką lub na blaszkę, posypać solą, pieprzem
oregano i 15 minut przed końcem pieczenia ricotty wstawić je do piekarnika i
piec razem.
Ricottę
kroimy w kwadraty, podajemy z pieczonymi pomidorami i oliwkami, polewamy oliwką
i sosem z foremki.
Białka czynią z tej potrawy smaczne ,lekkie danie obiadowe.
Ricottę może zastąpić góralski bundz.