Fenkuł z buraczkiem i......
Składniki.
1 fenkuł (koper włoski)
1 burak pieczony
8 plasterków chorizo
1 duża garść szpinaku
1 łyżeczka orzeszków pinii
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Upieczonego buraka kroimy ,NIE DO SAMEGO DOŁU, na 8 części.
Fenkuł kroimy z góry na dół ,w paski.
Na talerzu kładziemy garść szpinaku, bez łodyżek, na środku układamy burak,
a w nim paski fenkułu. Całość skrapiamy oliwką. Wokół układamy plasterki
chorizo i posypujemy uprażonymi orzeszkami pinii.
Doznania smakowe anyżowego fenkułu z
resztą składników są interesujące.
Pieczone, ziołowe buraczki w sałatce.
Składniki.
2 buraki
6 rzodkiewek
50g serka koziego
26 szt liści szpinaku
2 łyżki orzeszków pinii
zioła różne np. tymianek, estragon itp.
Aceto balsamiko w sprayu
Buraki dokładnie umyć, ściąć czubek, skropić oliwą, posolić i obłożyć
ziołami. Zawinąć w folię i piec w temp.200stop 1 godzinę.
Orzeszki pinii uprażyć. Od listków szpinaku odciąć łodyżki, umyć.
Rzodkiewki pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa ułożyć na talerzu, łyżeczką
nałożyć ser kozi, posypać całość orzeszkami i skropić octem balsamicznym.
Zapewniam, że ziołowe buraczki w
takim towarzystwie smakują doskonale, zresztą samotne również.