Ponieważ przy pieczeniu
torciku orzechowego zostały białka ,proponuję wykorzystać je do przygotowania
bardzo delikatnego musu pomarańczowego .Dla lubiących bardziej kwaskowe desery
mus cytrynowy ,który wykonamy analogicznie jak pomarańczowy.
3 pomarańcze
6 białek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Z umytych pomarańczy wycisnąć sok i dodać cukier.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody.
Z białek ubić pianę ,a pod koniec ubijania dodać sok z cytryny oraz stopniowo sok z pomarańczy i rozpuszczoną żelatynę.
Gotowy mus nakładamy do czarek lub na półmisku. Dekorujemy owocami. Mus należy ochłodzić.
3 pomarańcze
6 białek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Z umytych pomarańczy wycisnąć sok i dodać cukier.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody.
Z białek ubić pianę ,a pod koniec ubijania dodać sok z cytryny oraz stopniowo sok z pomarańczy i rozpuszczoną żelatynę.
Gotowy mus nakładamy do czarek lub na półmisku. Dekorujemy owocami. Mus należy ochłodzić.