Cake with sweet potato.
Torcik nie potrzebuje żadnego kremu. Jest mięciutki,
prawie kremowy , jagoda amerykańska wprowadza nutę świeżości, natomiast jagody
goji całą tablicę Mendelejewa.
400 g batatów
17,5 dag cukru pudru
17,5 dag masła
3 jajka
20 dag mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 aromat cytrynowy
1 szklanka jagody amerykańskiej
½ szkl. jagód goji
½ szkl. płatków czekoladowych
½ szkl. lukru cytrynowego
Wykonanie.
Obrane bataty obrać, pokroić , ugotować i zmiksować na
puree.
Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym jajka, miksować.
Następnie dodawać po jednej łyżce mąkę z proszkiem,
miksować.
Dodać puree z batatów, aromat i dokładnie wymieszać.
Do lekko natłuszczonej tortownicy,24 cm, nałożyć połowę
masy,
przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta.
Piec w temp.170 stop. 45 minut
Jeszcze ciepły polałem lukrem utartym z białka, cukru i soku z cytryny.
Następnie posypałem jagodami goji i płatkami czekolady.
Polecam, ciasto jest naprawdę warte grzechu, bez pokuty.