Czas grillowania ogrodowego minął ,ale nic nie stoi na przeszkodzie ,aby go
przedłużyć .Do prezentowanej potrawy latem wykorzystuję grill ,a teraz patelnię
grillową.
0,5 kg piersi z indyka lub kurczaka
10 dag płatków migdałowych ,uprażonych
1 puszka fig w zalewie słodkiej
sól
patyczki
Glazura.
100ml oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy ostrej
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Mięso pokroić w szerokie paski o grubości 1 cm i uformować w kształt
owalnego lizaka.Posolić.Wstawić do lodówki ,aby później łatwo wbić patyczek.
Przygotować glazurę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Połączyć oliwę z musztardą ,miodem
i cytryną ,dodać czosnek.
Mięso wyjąć z lodówki ,nadziać na patyczki i posmarować z obu stron glazurą
.
Upiec na patelni grillowej (grillu) ,smarując od czasu do czasu pozostałą
glazurą.
Zaraz po zdjęciu z patelni obtoczyć w migdałach.
Na tę samą patelnię ,na chwilę,wyłożyć osączone figi i polać resztą
glazury.
Szaszłyczki w migdałach podać z glazurowanymi figami .
Jako
dodatek dla bardziej głodnych proponuję ryż. Możemy zrezygnować z fig na rzecz
innych ingrediencji.