Croquettes of fish.
Składniki.
30dag dorsza
20dag ziemniaków
1 mała cebula
1 łyżka pietruszki
1 łyżeczka śmietana
18%
1 jajko
1/2 łyżeczki
utłuczonego pieprzu
sól
cząber
olej do smażenia
Wykonanie.
Ugotować ziemniaki
w łupinie, obrać i utłuc.
Mięso ryby zmielić,
połączyć z ziemniakami, dodać posiekaną cebulę. śmietanę, cząber, natkę ,jajko,
pieprz i sól. Wymieszać, uformować wałek i pociąć na małe krokiety. Krokiety
smażyć we frytkownicy lub w rondlu w temp.180stop., aż zbrązowieją. Osączyć i
podawać z ziemniaczaną skordalią i warzywami.
Tak przygotowane
krokiety są bardzo delikatne i dobrze komponują się z wyrazistą skordalią.
Skordalia ziemniaczana.
Skordalia to rodzaj puree sporządzany np .z ziemniaków, migdałów czy namoczonego
chleba.Wyśmienita alternatywa dla hummusu.W Grecji skordalię podaje się z rybą.
250g mącznych
ziemniaków w łupinach
2 ząbki czosnku
1 łyżka białego
octu
2 łyżki oliwy z
oliwek
sól,pieprz czarny
Wykonanie.
Ziemniaki
,najlepiej mączne, ugotować w łupinach, obrać i przecisnąć przez praskę, albo po
prostu utłuc. Ostudzić, dodać zmiażdżony czosnek, ocet i oliwę .
Przyprawić solą i
czarnym pieprzem, wymieszać widelcem.
Skordalia
ziemniaczana jest naprawdę smaczna, jeżeli lubimy czosnek.