Banana cake.
Ciasto.
5 jajek
3 łyżki cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 aromat
cytrynowy
1 łyżka masła
1 łyżka bułki
tartej
Krem.
6 bananów
400ml śmietanki
30%
1 łyżeczka
cukru pudru
1/2 cytryny
2 łyżeczki
żelatyny
Wykonanie.
Białka ubić, stopniowo
dodawać cukier i ubijać do rozpuszczenia. Dodawać żółtka dalej ubijając.
Wlać aromat
cytrynowy, wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać.
Blaszkę do
pieczenia wyłożyć papierem, natłuścić masłem i posypać bułką tartą.
Wlać ciasto i
piec 15 min w temp.170-180stop.
Przygotować krem.
Banany obrać. Część
pokroić w plasterki, skropić cytryną i ułożyć na upieczonym, ostudzonym
cieście.
2-3 banany
posiekać .
Śmietanę ubić z
cukrem, dodać posiekane banany i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce
wrzątku i dodać do kremu, wymieszać.
Krem bananowy
wyłożyć na plasterki bananów i odstawić do całkowitego stężenia.
Następnie
pokroić w kwadraty i przybrać drobnymi owocami i listkami mięty.