Proste ,ale efektowne danie, na codzienny, jak i świąteczny obiad.
Składniki:
1 opakowanie ciasta
francuskiego
sól, pieprz, zioła
prowansalskie
olej do obsmażenia
polędwicy
1 jajko
Wykonanie:
Polędwicę umyć,
oczyścić ze zbędnego tłuszczu i błon. Doprawić solą, pieprzem świeżo zmielonym
i ziołami prowansalskimi. Odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki. Następnie mięso
obsmażyć z każdej strony na patelni,
zdjąć, zawinąć w folię aluminiową ( błyszcząca strona do mięsa) i odstawić do wystygnięcia.
Polędwicę wyjąć z
folii, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, ściąć nierówne brzegi -
przydadzą się do dekoracji. Płat ciasta lekko przesmarować rozbełtanym jajkiem, położyć na cieście zimną
polędwicę i zrolować, boki podłożyć pod
spód. Wierzch można udekorować. Ważne, żeby złączenie ciasta znalazło się na spodzie . Teraz naszą
zawiniętą w ciasto francuskie polędwicę, wkładamy do lodówki w najzimniejsze
miejsce na około 20 minut.
Piekarnik
nagrzewamy do 190 oC .Wyjętą z lodówki
polędwicę smarujemy pozostałą częścią
jajka, układamy na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze i wkładamy do gorącego
piekarnika na 25 minut. Podczas pieczenia, nie otwieramy drzwiczek piekarnika.
Po wyjęciu z
piekarnika należy dać ciastu odpocząć 5 minut, a następnie pokroić w plastry i
można rozkoszować się smakiem soczystej polędwicy.
Jako jarzynkę
proponuję sałatkę z brokułów, greckiej fety i uprażonego słonecznika. Przepis
na sałatkę podam w najbliższym czasie.