Liver a' la
stroganoff.
Skladniki:
40 dag wątróbka
wieprzowa
2 cebule
25 dag pieczarki
3 dag podgrzybki
suszone
3 ząbki czosnku
1 cm imbir świeży
1 papryczka czuszka
100 ml bulion z
drobiu
1 łyżka koncentrat
pomidorowy
1 łyżeczka
musztardy miodowej
100 ml śmietana
kremówka 36%
sól, pieprz,
majeranek
olej i masło do smażenia
Wykonanie:
Grzyby suszone
namoczyć i zagotować. Pozostawić do wystygnięcia i pokroić w cienkie paski.
Wywar po gotowanych grzybach zachować.
Wątróbkę pokroić w paski jak na cienkie frytki.
Cebulę, czosnek,
imbir i czuszkę pokroić w drobną kostkę
i przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki
i jeszcze chwilę smażyć. Posolić, dodać świeżo zmielony pieprz i pokrojone podgrzybki, podlać wywarem grzybowym
i bulionem. Chwilę poddusić, całość zalać śmietaną wymieszaną z koncentratem i
musztardą. Zredukować do połowy. Na drugiej patelni przesmażyć krótko
przygotowaną wątróbkę, posolić i posypać majerankiem. Połączyć zawartość obu
patelni i całość dusić jeszcze 5 minut.