Purchawki to smaczne
bułeczki, podobne do Yorkshire pudding, które piekłem w Anglii w inny sposób.
Do upieczenia powyższych, zamieszczonym przepisem zmobilizowała mnie ben-ka z
DS, której za to dziękuję.
Składniki.
1 szklanka mąki
1 szklanka
mleka
3 jajka
2 łyżki masła
0,5 łyżeczki
soli
Wykonanie.
Masło stopić i
ostudzić.
Do miski robota
wlać masło, wsypać mąkę. wlać mleko i wbić jajka. Dodać niecałe pół łyżeczki
soli.
Całość miksować
5 minut.
Ciasto nalać do
foremek na 3/4 ich wysokości i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika
nastawionego na 200 oC.
Piec 25 minut w temp.200 stop.Obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec
następne 25 minut.