Omlet Christophera.
Składniki:
5 małych ziemniaków
2 cebule
4 jajka
3łyżki mleka
Rozmaryn
Sól, pieprz
Oliwa do smażenia.
Ten hiszpański omlet, został wymyślony w XVII wieku przez
góralki zamieszkujące hiszpańskie Pireneje, a powstał z biedy. Obecnie omlet
ten, znany jest na całym świecie, a jego odmian jest bardzo dużo.
Oryginalne tortilla de patatas to – ziemniaki, cebula,
jajka ,oliwa i sól.
Cebulę i boczek pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na
patelni do zrumienienia cebuli, pozostawić do ostygnięcia. Można przełożyć na
miseczkę.
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i smażyć na oliwie,
około 10 minut. W trakcie smażenia, plasterki przewracać na drugą stronę.
Posolić i posypać rozmarynem. Następnie lekko przestudzić i wymieszać z cebulą
i boczkiem.
Jajka z mlekiem roztrzepać w dużej misce, dodać szczyptę
soli i świeżo zmielonego pieprzu. Do roztrzepanych jajek, dodać ziemniaki z
boczkiem i cebulą, delikatnie wymieszać i całość wlać na rozgrzaną patelnię i
smażyć na małym ogniu. Kiedy omlet prawie się zetnie, przykryć całość dużym
talerzem lub płaską pokrywką i przytrzymując ją odwrócić patelnię, a następnie
zsunąć nasz omlet ponownie na patelnie, dosmażając jego drugą stronę.
Mniej wprawnym proponuję wstawienie patelni pod grilla w
piekarniku. Patelnia musi mieć żaroodporną rączkę, no i należy pamiętać, aby
nie oparzyć się wyjmując patelnię z piekarnika.
Gotową tortillę zsunąć na talerz i kroić jak pizzę. Nasz
omlet powinien mieć złocisty kolor .