Sandwich with
grilled eggplant with tomato tiger.
1 bakłażan
50g masła
1 cebulka
2 łyżki mąki
150ml mleka
2 łyżki sera
pecorino romano utartego
50g szynki
konserwowej
1 łyżka soku z cytryny
1 żółtko
1 łyżka oliwy
1 łyżka oregano
świeżego
sól, pieprz
Wierzch-pianka.
1 białko
2 łyżki sera pecorino
romano
1 pomidor
tygrysi
Wykonanie.
Bakłażan
pokroić na 6 plastrów, posolić i odstawić na 1/2h.
Opłukać, osuszyć,
posmarować oliwą i grillować z obu stron około 5min.
Masło stopić
,dodać posiekaną cebulkę i smażyć 1 minutę.
Wsypać mąkę,
wymieszać i powoli dolewać mleko, gotować i mieszać, aż sos zgęstnieje i będzie
gładki. Dodać starty pecorino romano,
sok z cytryny, sól, pieprz, żółtko i pokrojoną szynkę. Zdjąć z ognia i dobrze
wymieszać.
Na lekko
naoliwionej blasze ułożyć3 plastry bakłażana. Każdy posmarować sosem z szynką, posypać
oregano. Przykryć drugim plastrem bakłażana.
Pomidor tygrysi
pokroić w plastry, posypać solą i pieprzem i ułożyć na sandwiczach..
Białko ubić z
solą. Pianę wyłożyć na pomidory i posypać suto serem pecorino romano.
Sandwicze
zapiekać, aż ser się stopi i zrumieni, a pianka zetnie.
Całość posypać
listkami oregano.
Rada. Pomidory
tygrysie, czarne, mają delikatny ,słodkawy smak i świetnie współgrają z
sufletowym wierzchem sandwicza.