Sheik Kebab.
Składniki.
300 g mięsa
jagnięcego, mielonego
1 cebula mała
1 łyżka świeżej
kolendry
1 chilli
zielone
1 łyżka jogurtu
1 łyżeczka
imbiru świeżego
1 łyżeczka
czosnku zmiażdżonego
1 łyżeczka
kminku
1 łyżeczka
chilli w proszku
1 łyżeczka
garam masala
1/2 łyżeczki
soli
1/2 łyżeczki
ziela ang.mielonego
1 cytryna
Wykonanie.
Posiekaną
kolendrę wymieszać z zieloną chilli i posiekaną cebulą.
Jogurt połączyć
z resztą przypraw i dodać do cebuli z kolendrą i chilli.
Mięso wyrobić
dokładnie z przyprawami ugniatając ręką.
Mięso podzielić
na porcje i układać wokół bagnecika(patyka) ,delikatnie zaciskając,aby mięso
się trzymało.
Kebab skropić
olejem i piec na rożnie.
Podawać z cząstkami cytryn i raitą ogórkowa.