Danie to możemy zaliczyć do wzmacniająco-odchudzających.
1 udko kurczaka
½ pomarańczy -sok
½ cytryny -sok
20 g masła
½ selera naciowego
2 łyżki uprażonych migdałów,pini,słonecznika
sól, pieprz
Usmażyć udko i zdjąć z patelni. Trzymać w cieple.
Na patelnię wrzucić pokrojony na cienkie plasterki seler naciowy.
Zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny (wcześniej sparzyć!),dodać do soku i polać seler. Doprawić solą i pieprzem .Przykryć i dusić 5 min.
Seler powinien na zewnątrz być miękki, a w środku chrupki.
Udko podawać z sosem cytrusowo selerowym, posypane prażonymi migdałami, orzechami piniowymi, pestkami słonecznika.
P.s. Lubię do sosu zetrzeć trochę świeżego imbiru, bo jestem od niego uzależniony.