Chocolate cake
with strawberry.
Składniki.
3 jajka
100g cukru
150g czekolady
deserowej
50g masła
50g mąki
tortowej
50g mąki
ziemniaczanej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
10g kakao
Mus
truskawkowy..
500g truskawek
150g cukru
5 łyżeczek żelatyny
Do nasączenia
0,5 szklanki ponczu truskawkowego.
100g czekolady
do gotowania
50g masła
Wykonanie.
Tortownicę
,20cm.obsypać wewnątrz kakao. Masło rozpuścić dodać połamaną czekoladę i
mieszać ,aż do jej rozpuszczenia. Odstawić. Jajka ubić, dodać cukier i ubijać
do rozpuszczenia.
Wlać
rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną i
proszkiem, przesiać do masy czekoladowej.
Piec w
temp.170stop.około 25-30minut.
Przygotować
mus.
Truskawki ,u
mnie mrożone, zasypać cukrem i podgrzewać do uzyskania syropu.
Następnie
zmiksować i dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody gorącej. Dobrze
wymieszać.
Odstawić do
stężenia.
Ciasto
przekroić na dwa krążki. Nasączyć ponczem. Na jeden krążek nałożyć mus i
przykryć drugim.
Polewa.
Masło rozpuścić
i dodać połamaną czekoladę do gotowania. Kiedy się rozpuści zdjąć z ognia i
chwilę mieszać. Polać wierzch ciasta i wstawić do lodówki. Przybrać świeżymi
truskawkami.