Walnut
ravioli in orange sauce
1,5
szkl. mąki pszennej
2
żółtka
woda
ciepła
1
łyżka oleju
sól
Nadzienie.
10
dag orzechów laskowych
20
dag twarogu
2
łyżki cukru
1
łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
1
żółtko
1
łyżka śmietany
wanilia
Sos.
5
orzechów włoskich
1
łyżka cukru
1/2
łyżeczki cynamony
1
pomarańcza
Wykonanie.
Mąkę
przesiać, dodać żółtka, olej, szczyptę soli i trochę wody, zagnieść elastyczne
ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę.
Nadzienie.
Orzechy
laskowe uprażyć, usunąć skórkę. Ja zawijam w ściereczkę i ocieram w
dłoniach, sama się usuwa. Część orzechów zmielić, a resztę posiekać.
Twaróg
utrzeć z cukrem, skórką pomarańczową, wanilią i orzechami zmielonymi. Dodać
orzechy posiekane i wymieszać.
Ciasto
cienko rozwałkować, wycinać kwiatki. Na jeden nałożyć farsz, przykryć drugim i
dokładnie skleić brzegi.
Sos.
Orzechy
włoskie grubo połamać. Sparzoną pomarańczę pokroić w plastry. Masło stopić,
dodać cukier, cynamon, orzechy i plastry pomarańczy, smażyć 3-4 minuty.
Pierożki
wrzucać do wrzącej ,osolonej wody, ugotowane delikatnie wyjmować łyżką
cedzakową.
Gorące pierożki podawać z sosem pomarańczowo
orzechowym.
świetny przepis na nietypowe pierogi!
OdpowiedzUsuńtakich jeszcze nie jadłam, ale wyglądają znakomicie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)