Sałatka jest bardzo prosta,
a jej głównym atutem, wg mnie ,jest aromatyczny, delikatny, ale o zdecydowanym
smaku sos. Składników sosu sporo ,ale to właśnie one decydują o jego wspaniałym
smaku.
7 małych ziemniaków
1 papryka żółta lub czerwona
Sos:
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki wody
3łyżki jogurtu naturalnego np. bałkańskiego
3 łyżki majonezu
0,5 łyżeczki świeżego imbiru
0,5 łyżeczki zmielonego kminku
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonej papryki
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 pęczek posiekanej dymki
2 łyżki posiekanej ,świeżej kolendry lub pietruszki
sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i każdy przekroić wzdłuż na połowę lub ćwiartki.
Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę.
Ziemniaki połączyć z papryką, dodać dymkę i świeżą kolendrę, wymieszać.
Polać przygotowanym sosem, dobrze wymieszać ,przykryć i odstawić na 30min.
Przygotowanie sosu.
Do małego rondelka włożyć przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy (oprócz świeżej kolendry i dymki) ,wlać wodę i gotować 2-3 min na wolnym ogniu. Zestawić i przestudzić.
Dodać majonez i jogurt , wymieszać i polać ziemniaki.
Sałatka jest bardzo dobra na zimno, ale jeżeli chcemy to przygotowanym sosem możemy polać ciepłe ziemniaki.
Smacznego!
7 małych ziemniaków
1 papryka żółta lub czerwona
Sos:
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki wody
3łyżki jogurtu naturalnego np. bałkańskiego
3 łyżki majonezu
0,5 łyżeczki świeżego imbiru
0,5 łyżeczki zmielonego kminku
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonej papryki
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 pęczek posiekanej dymki
2 łyżki posiekanej ,świeżej kolendry lub pietruszki
sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i każdy przekroić wzdłuż na połowę lub ćwiartki.
Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę.
Ziemniaki połączyć z papryką, dodać dymkę i świeżą kolendrę, wymieszać.
Polać przygotowanym sosem, dobrze wymieszać ,przykryć i odstawić na 30min.
Przygotowanie sosu.
Do małego rondelka włożyć przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy (oprócz świeżej kolendry i dymki) ,wlać wodę i gotować 2-3 min na wolnym ogniu. Zestawić i przestudzić.
Dodać majonez i jogurt , wymieszać i polać ziemniaki.
Sałatka jest bardzo dobra na zimno, ale jeżeli chcemy to przygotowanym sosem możemy polać ciepłe ziemniaki.
Smacznego!