Pitaya - the
finest fruit in the world.
Składniki.
1 pitaja
200g truskawek
1 łyżka syropu
klonowego
Wykonanie.
Owoc pitaji
przekroić na połowę.
Wydrążyć kulki
i oczyścić wnętrze, aby otrzymać dwie "miseczki".
Miseczki
wypełnić kulkami pitaji i truskawkami.
Do tego syrop
klonowy.
Zdrowy ,niskokaloryczny ,smaczny deserek.
Szaszłyk z
meksykańską pitają.
Składniki.
1 owoc pitaji
8 pomidorów
koktajlowych
50g sera
pleśniowego
listki mięty
Wykonanie.
Owoc pitaji
przekroić i wyciąć kulki specjalną łyżeczka.
Pomidorki
przekroić na połówki
Ser pokroić w
płaską kostkę
Na patyczek
nadziać kolejno kulkę pitaji, ser, pomidor i tak do końca patyczka.
Mało wyrazista w smaku pitaja bardzo dobrze koresponduje z serami o
zdecydowanych smakach.
Egzotyczna
sałatka z pitaji.
Składniki.
1 pitaja
1 karambola
100g jogurtu
greckiego
100g truskawek
Wykonanie.
Owoc pitaji
pokroić w plastry. Naciąć skórkę i oderwać. Odchodzi bardzo łatwo.
Karambolę
pokroić w cienkie plastry, a truskawki przekroić na ćwiartki.
Na talerz położyć
łyżkę jogurtu, plastry pitaji i ćwiartki truskawek.
Nasze polskie truskawki świetnie uzupełniają delikatny smak pitaji i
karamboli.