Składniki:
arbuz-soczysty i aromatyczny
melon miodowy -sama słodycz
melon galia- fala aromatu i delikatności
mozzarella - kuleczki śnieżnobiałe
sałata lodowa-świeża zieleń
mięta świeża - otrzeźwienie
Sos:
1/2 szklanki soku pomarańczowego
3 łyżki oliwki
2 łyżki octu balsamicznego białego lub różowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
Miód rozpuścić w sokach i occie ,dodać oliwkę i mieszać do uzyskania
emulsji . Wsypać pieprz i wymieszać.
Owoce czyli arbuz i melony przekroić na połowy i specjalną łyżeczką
wykrawać kulki .Z braku takiej łyżeczki owoce kroimy w kostkę.
Sałatę kroimy w paski. Wszystko delikatnie mieszamy i chłodzimy w lodówce.
Przed podaniem dokładnie polewamy
przygotowanym sosem pomarańczowym i posypujemy miętą.