Apple pie in a cup.
Jeżeli mamy gotowe jabłka w słoiku ,to robimy tylko kruszonkę ,pieczemy i
jemy na ciepło lub później na zimno.
40 dag mąki pszennej
15dag margaryny
1 jajko
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie.
6 jabłek
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
3 goździki
3 łyżki wody
Ze składników na kruszonkę ,zagnieść kruszonkę ,wysypać na natłuszczoną
blaszkę .Piec w temp .180stop 15 min. Pod koniec pieczenia można przemieszać na
blaszce i piec jeszcze chwilę, jeżeli jest potrzeba.
W trakcie pieczenia ,jabłka obrać, pokroić w małą kosteczkę i dusić z
resztą składników około10min.
W dosyć obszernych filiżankach, bulionówkach układać warstwami kruszonkę i
jabłka.
Jeżeli komuś tych słodkości jest mało ,to doda sobie gałkę lodów, ubitą
śmietanę itp.
Polecam
ten szybki ,smaczny deser.