Strawberry
shortcake.
Składniki.
2 szklanki mąki
4 łyżki
zmielonych migdałów
100 g cukru
1 łyżeczka
proszku
2 jajka
125 g masła
1 laska wanilii
Pianka bezowa.
3 białka
150 g cukru
1 łyżka soku z
cytryny
350 g truskawek
2 łyżki cukru
pudru
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
2 łyżki
migdałów ,wiórki
Wykonanie.
Składniki
ciasta szybko zagnieść. 1/4 włożyć do zamrażalnika ,resztę do lodówki na
30minut.
Tortownicę,24 cm,wyłożyć
rozwałkowanym ciastem.
Białka ubić na
sztywną pianę dodając cukier i sok z cytryny. Ubijać do rozpuszczenia cukru.
Oczyszczone
truskawki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Delikatnie
wymieszać z pianą i wyłożyć na ciasto.
Posypać startym
ciastem ,tym z zamrażalnika, i posypać wiórkami migdałowymi.
Piec 40 minut w temp.175 stop.
Bardzo dobrze smakuje trochę ciepłe.