Sweet and sour fish
kebab.
30 dag ryby
20szt kostek
ananasa
2 łyżki soku
ananasowego
1/2 papryki
3 łyżeczki sosu
sojowego
1 łyżeczka cukru
brązowego
2 łyżki balsamico
białego
2 łyżki ketchupu
Wykonanie.
Rybę pokroić w
kostkę o boku 2-2,5cm.Podobnie pokroić paprykę.
Marynata. Połączyć
sos sojowy ,balsamico, cukier, sok ananasowy i ketchup. Dobrze wymieszać i
marynować kostki ryby przynajmniej przez 3h.
Na patyczki nabijać
naprzemiennie ananasy, paprykę i rybę. Grillować na lekko natłuszczonej patelni
grillowej 2-3 min z każdej strony, smarując często marynatą, aż ryba się
upiecze.
Smacznego.
Składniki:
2 ziemniaki
2 łyżki majonez
2 łyżki ketchup
1 cebula
5 dag ser mozzarella
zioła prowansalskie
cząber
sól
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie,
przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Każdy plaster przesmażyć z obu
stron na złoty kolor. Rozłożyć na blasze.
Cebulę pokroić w
drobną kostkę i przesmażyć, ostudzić. Majonez wymieszać z ketchupem, dodać
zioła prowansalskie i cząber do smaku, dodać przesmażoną cebulę i wszystko
wymieszać. Uzyskaną pastę rozłożyć na przygotowanych ziemniakach i posypać
startą mozzarellą.
Zapiec 10 minut w
piekarniku pod grillem.