Chocolate
marzipan.
Składniki.
300 g czekolady
gorzkiej
200 g marcepanu
50 ml oliwki z
orzeszków ziemnych
25 ml koniaku
50 g orzechów
włoskich
20 g migdałów
1 łyżeczka
cukru
Wykonanie.
W łaźni wodnej
stopić połamaną czekoladę z oliwką.
Zdjąć z ognia i
dodać pokrojony marcepan oraz koniak. Wymieszać i wylać do foremki (20x14cm)
wyłożonej papierem.
Orzechy i
migdały, posypane cukrem ,lekko uprażyć na suchej patelni.
Wierzch masy
czekoladowo marcepanowej posypać orzechami i migdałami.
Wstawić do lodówki
.Kiedy masa stężeje pokroić w małe kawałki. Kroi się łatwo i poddajemy się
błogiej smakowitej rozkoszy.
Do zrobienia tej delicji zainspirowała mnie Caralajna z DS, a zmusiła Żona.