Norwegian chicken in cream sauce.
Stekt kylling
med sur flote.
Składniki.
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki
pieprzu
50 ml koniaku
100 ml wina
wytrawnego
3/4 szkl. mleka
1/2
szkl. śmietanki 30%
100 g pieczarek
1 pomidor
Wykonanie.
Kurczaka
podzielić na części. Natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na maśle z obu stron.
Polać koniakiem
i zapalić. Kiedy płomień zgaśnie ,podlać mlekiem.
Dusić pod
przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Od czasu do czasu polewać płynem spod
kurczaka.
Kurczaka wyjąć
i trzymać w cieple. Do sosu dodać wino i śmietanę.
Gotować odkryte
kilka minut, aby sos zgęstniał. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki i usmażyć.
Pomidory
pokroić na ósemki ,posypać solą i pieprzem i obsmażyć.
Kurczaka ułożyć na półmisku, obłożyć pieczarkami, pomidorami i polać sosem.