Tapas - niewielka przekąska.
Według Wikipedi pochodzenie tapas wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc
wino szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił przed
muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami .
Osobiście uwielbiam tapas, które są nie tylko małą przekąską, ale
jednocześnie stylem życia, sposobem by przy stole spędzić czas nie tylko
jedząc, ale i poznając problemy innych, dzieląc się plotkami z
sąsiedztwa.
Tapas to rytuał składający się z sherry ( Jerez ) i
podawanych do niej wybornych przekąsek małych lub większych, które mogą być
daniem głównym.
Tapas w najprostszej wersji można skomponować niewielkim
wysiłkiem w domu, z tego, co akurat mamy w lodówce. W oka mgnieniu małe
talerzyki, tacki i miseczki zapełniają się cieniutkimi plasterkami
szynki serrano, salami czy chorizo ( cienkie kiełbasy wieprzowe mocno
przyprawione papryką i jałowcem ) różnie doprawione oliwkami, żółtym serem w
kostkach, papryką pokrojoną w paseczki i kromkami białego pieczywa.
Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony
cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki i skropiony dobrą oliwą.
Zamiast na talerzyku , taką sałatkę , można położyć bezpośrednio na toście z
białego pieczywa, kromce wiejskiego gruboziarnistego chleba czy też na
ziemniaku np. kulki z wędzonego łososia z suszonym pomidorkiem.
Hiszpanie zawsze znajdują czas na para pikar – czyli coś do
przekąszenia, w barach jesteśmy witani przez camarero szerokim
uśmiechem.
Na pożegnanie zawsze usłyszymy hasta la vista – do zobaczenia.
Bary tapas w Hiszpanii oferują niezliczoną ilość tych
przepysznych specjałów, że wybór staje się prawdziwą udręką. Zgodnie z tradycją
tapas podaje się z fino- wytrawnym, lekkim sherry oraz wykałaczkami lub
widelczykami.
Na koniec moje ulubione tapas: - placek z tortilli posmarować lekko
majonezem, obłożyć cienkimi plasterkami szynki serrano. Na szynce ułożyć listki
rukoli i kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów. Skropić aceto balsamiko
i całość zrolować. Pokroić lekko na ukos w 2 centymetrowe plastry. Spiąć
wykałaczką. Równie dobrze smakuje z łososiem.
Również suszona śliwka owinięta bekonem i upieczona na grillu jest
doskonałym przykładem gorącego tapas.
Szczęśliwego Nowego Roku
2014