Farsz rybny.
1 jajko
1 cebula
imbir
tymianek
chilli
1 łyżeczka natki pietruszki
sól, pieprz
Ciasto drożdżowe.
0,5 kg mąki
5 dag drożdży
1 jajko
150- 200 ml wody
50 ml oleju
0,5 łyżeczki soli
Z drożdży,1 łyżki mąki i wody przygotować rozczyn, połączyć z resztą
składników ciasta, zagnieść i odstawić, aby podrosło.
Kiedy rośnie, ryby zalać wrzątkiem i zagotować. Ryby wyjąć, zdjąć skórę i
usunąć ości. Mięso wymieszać energicznie widelcem, dodać jajko, zeszkloną
cebulkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto wyciągnąć w prostokąt (wywałkować),na środku ułożyć wałek
farszu rybnego, ciasto zlepić i odwrócić zlepieniem na spód. Uformować rybę
(lub nie), w kilku miejscach płytko naciąć ciasto, posmarować wierzch jajkiem i odstawić na 30 min.
Piec w temp.190 stop.35 min-40 min.
Zimny kulebiak możemy zamrozić, wyjąć w ranek wigilijny i przed, czy też w
trakcie kolacji wstawić do piekarnika na 20 min.
Smacznego.