Kurczak w sosie curry.
Przepis jest w moich zbiorach od 15 lat. Pierwszy raz
ugotował go dla mnie filipiński kucharz i od tego czasu często gości na moim
stole. Jest banalnie prosty, a kurczak i sos
bardzo smaczny. Składnik
aji-no-moto ( glutaminian sodu) można
pominąć.
Składniki:
7 szt. pałeczki z kurczaka
1 łyżeczka hinduskiego curry
aji-no-moto
sól morska
1 ostra papryczka
1 cm świeży imbir
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 cytryna sok
10 goździków
0,5 l mleko 3,2%
mąka kukurydziana
Wykonanie:
Pałki posypać curry, solą i aji-no-moto, włożyć do garnka w którym będziemy gotować. Dodać
posiekany czosnek, imbir, ostrą papryczkę, cebulę pokrojoną w talarki,
goździki, sok z cytryny.
Całość zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin w chłodne
miejsce.
Następnie zagotować i na małym ogniu dusić do
miękkości mięsa.
Pałki wyjąć, sos przecedzić przez gęste sito, zagęścić
mąką kukurydzianą, włożyć pałki do sosu i podgrzać.