Powiedz kotku co masz w środku - w środku mam szyneczkę,
serek i śliweczkę.
Składniki na 1 osobę:
1 filet z piersi kurczaka
1 plaster szynki gotowanej
1 plasterek żółtego sera
1 duża śliwka pokrojona w plasterki
mąka, jajko, bułka tarta
szczypta ostrego chilli
sól, pieprz świeżo zmielony
masło i olej do smażenia
Dodatek:
liście świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 łyżki skondensowanego mleka kokosowego
sól, pieprz świeżo zmielony
masło i olej do smażenia
Wykonanie:
Filet z piersi kurczaka rozklepać przez folię spożywczą,
tak, żeby nie poprzecinać włókien. Posolić i posypać pieprzem. Na połowie położyć szynkę, ser i śliwkę.
Śliwkę oprószyć ostrym chilli. Złożyć w kopertę, panierować i usmażyć.
Czosnek i cebulkę drobno pokroić, przesmażyć na maśle z
odrobiną oleju. Dodać umyte i osączone liście młodego szpinaku. Chwilę smażyć,
mieszając. Na koniec dodać mleko kokosowe, wymieszać i gotowe.
W czasie smażenia piersi, zdążymy zrobić szpinak.