Pide with minced
meat.
Tureckie pide
to taka włoska pizza. Bardzo lubię takie małe domowe z różnym nadzieniem. W
Turcji zazwyczaj podają długie pide, pokrojone w poprzek na małe porcje. Moje
domowe to łódeczki 18cm są bardzo poręczne w jedzeniu.
Ciasto.
225g mąki
pszennej
10g drożdży
1/4 łyżeczki
cukru
60ml letniej
wody
1 łyżka oleju
2 łyżki jogurtu
1/2 łyżeczki
soli
Nadzienie.
130g mięsa
mielonego
1/3 papryki
czerwonej
1 pomidor
1 cebula
1 łyżka
tymianku
1 łyżeczka
czarnuszki
1 łyżka oleju
sól, pieprz do
smaku
Wykonanie.
Drożdże
rozpuścić w letniej wodzie. Połączyć z resztą składników (mąkę przesiać) i
dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przetrzeć naoliwionymi dłońmi
,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 h.
Teraz robimy
nadzienie.
Mielone mięso
(w Turcji baranina, u mnie akurat wieprzowe ) przesmażyć na oleju ,aż będzie
kruche. Posolić, posypać pieprzem.
Warzywa pokroić
w drobną kostkę ,wymieszać z mięsem. Dodać posiekany tymianek i czarnuszkę. Doprawić
do smaku.
Wyrośnięte
ciasto zagnieść ,podzielić na 4 części, wywałkować 4 owalne placki.
Na placki
nałożyć nadzienie i zawinąć w łódeczki. Ciasto posmarować masłem lub jajkiem.
Piec 20 min, ostatnie
5 min z termoobiegiem, w temp.225stop.
Pide to
doskonała przekąska ,dodatek do zup, a może stanowić samodzielne danie.
Smacznego.