Składniki na 4 porcje:
Tuńczyk firmy Food&Joy |
1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
½ puszki kukurydzy [TUTAJ]
2 korniszony
½ paczki sałat mix
1 czerwona papryka
100 g ser grecki
feta
Sos vinegrette
Wykonanie:
Tuńczyka osączyć na sicie. Olej zachować. Ogórki pokroić
w półplasterki, paprykę w kostkę. Grecką fetę pokroić w trójkąty, jak na
zdjęciu.
Na spód miski rozłożyć
sałaty, a na nie kukurydzę, korniszony, paprykę. Na wierzch fetę i osączonego tuńczyka. Można wszystko wymieszać
przy układaniu w misce, ale jak będziemy somie nakładac z miski, to i tak
wymieszamy.
Całość polać sosem vinegrette. Można wykorzystać część oliwy po tuńczyku.
Sos vinegrette:
5 łyżek oliwy z oliwek, sok z ½ cytryny, rozmiażdżony ząbek
czosnku, 1 łyżeczka musztardy Dijon, oregano,
bazylia, sól. Zamiast cytryny
można użyć octu winnego.
Jedno o czym należy pamiętać, to żeby sól rozpuścić w
occie lub soku z cytrny. W oleju sól się nie rozpuści.