Składniki:
100 g pierś z kurczaka pokrojona w paski
80 g polędwica wołowa pokrojona w paski
50 g cebula pokrojona w piórka
50 g czerwona papryka pokrojona w paski
50 g zielona papryka pokrojona w paski
50 g czerwona fasola z puszki opłukana
Marynata – posiekane 3 ząbki czosnku, ½ szklanki świeżej posiekanej kolendry, sok z ½ cytryny, 2 łyżki sosu sojowego kikkoman, 3 łyżki oleju, 1 łyżka sosu pikantno słodkiego chilli.
Składniki marynaty mieszamy i wkładamy mięso na 6 godzin.
Na dobrze rozgrzanej patelni gilowej smażymy mięso, dodajemy cebulę, następnie dwa rodzaje papryk i na końcu czerwoną fasolę.
Przekładamy na rozgrzaną żeliwną patelnię i możemy konsumować.
Do tego najlepszy jest zgrilowany placek tortillia, ew. tost.
poniedziałek, 24 sierpnia 2009
wtorek, 18 sierpnia 2009
Pieczone pomarańcze na gorących wiśniach
Wydrylować wiśnie 15 dkg. i przełożyć do garnuszka. Podlać małą ilością wody, dodać ½ łyżeczki cynamonu, 5 goździków i 5 dkg cukru. Chwilę gotować, wlać ok. 40 ml. wódki czystej. Sporządzić zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody , zagęścić wiśnie.
Pomarańcze umyć, przekroić na pół. Każdą połowę polać łyżeczką roztopionego masła i posypać 1 łyżką brązowego cukru.
Pomarańcze ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 oC na 15 minut.
Pomarańcze powinny się lekko zarumienić.
Po wyjęciu z piekarnika należy je skropić wytrawnym likierem pomarańczowym. Tutaj akurat skropiłem pomarańcze, likierem wiśniowym. Są też doskonałe.
Gorące wiśnie wylewamy na talerz a na środku kładziemy gorącą pomarańczę.
Pierwszy raz jadłem gorące pomarańcze z likierem cointreau w Hiszpanii , doskonałe wiśnie na gorąco robi Pani Lucyna z hotelu Bismarck.
Połączyłem pomarańcze z wiśniami i wyszedł całkiem dobry deser.
Pomarańcze umyć, przekroić na pół. Każdą połowę polać łyżeczką roztopionego masła i posypać 1 łyżką brązowego cukru.
Pomarańcze ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 oC na 15 minut.
Pomarańcze powinny się lekko zarumienić.
Po wyjęciu z piekarnika należy je skropić wytrawnym likierem pomarańczowym. Tutaj akurat skropiłem pomarańcze, likierem wiśniowym. Są też doskonałe.
Gorące wiśnie wylewamy na talerz a na środku kładziemy gorącą pomarańczę.
Pierwszy raz jadłem gorące pomarańcze z likierem cointreau w Hiszpanii , doskonałe wiśnie na gorąco robi Pani Lucyna z hotelu Bismarck.
Połączyłem pomarańcze z wiśniami i wyszedł całkiem dobry deser.
poniedziałek, 17 sierpnia 2009
Ognisty garnek
Składniki:
80 dkg jagnięciny pokrojonej w kostkę
80 dkg wołowiny pokrojonej w kostkę
5 cebul
5 ząbków czosnku
750 ml. bulionu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka octu winnego
5 szt. papryk
5 szt. pomidorów
2 puszki czerwonej fasoli
25 dkg bryndzy
2 łyżeczki oregano i papryki słodkiej
Sól i pieprz cayenne
Wykonanie:
Pokrojone mięso obsmażyć na oleju. Cebulę i czosnek posiekać. Mięso przełożyć do brytfanny, dodać 2/3 cebuli i ½ czosnku, oregano, paprykę ,koncentrat pomidorowy i ocet winny. Podlać 1 szklanką bulionu, wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 o C.
Fasolę przepłukać i osączyć, pomidory pokroić w cząstki. Paprykę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju.
Dodać pozostałą cebulę, czosnek, pomidory, fasolę i resztę bulionu. Dusić 5 minut, przyprawić solą i pieprzem cayenne.
Wszystko przełożyć do garnka, dodać upieczone mięso. Zagotować, posypać pokruszoną bryndzą i podawać.
80 dkg jagnięciny pokrojonej w kostkę
80 dkg wołowiny pokrojonej w kostkę
5 cebul
5 ząbków czosnku
750 ml. bulionu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka octu winnego
5 szt. papryk
5 szt. pomidorów
2 puszki czerwonej fasoli
25 dkg bryndzy
2 łyżeczki oregano i papryki słodkiej
Sól i pieprz cayenne
Wykonanie:
Pokrojone mięso obsmażyć na oleju. Cebulę i czosnek posiekać. Mięso przełożyć do brytfanny, dodać 2/3 cebuli i ½ czosnku, oregano, paprykę ,koncentrat pomidorowy i ocet winny. Podlać 1 szklanką bulionu, wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 o C.
Fasolę przepłukać i osączyć, pomidory pokroić w cząstki. Paprykę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju.
Dodać pozostałą cebulę, czosnek, pomidory, fasolę i resztę bulionu. Dusić 5 minut, przyprawić solą i pieprzem cayenne.
Wszystko przełożyć do garnka, dodać upieczone mięso. Zagotować, posypać pokruszoną bryndzą i podawać.
czwartek, 13 sierpnia 2009
Szwajcar na sposób hotelu Bismarck
Kotlet schabowy rozklepać, dodać sól i pieprz do smaku, usmażyć saute. 2 plastry boczku zgrillować i położyć na usmażonym kotlecie, na którym ułożyć 2 plastry zgrillowanego pomidora. Na górę tarty żółty ser i zapiec w piekarniku. Można podać z sosem tzatzyki. Sos tzatzyki zaczynamy od wymieszania przeciśniętego czosnku,octu winnego z oliwą z oliwek.Oryginalnie Grecy kroją ogórki w kostkę i dodają do jogurtu.Można ogórki zetrzeć na tarce, ale do jogurtu dodać bez soku.Najlepiej położyć starte ogórki na sito i niech obciekną.Czyli ogórki do jogurtu ( najlepszy jest bałkański),następnie wymieszany czosnek i na koniec posiekany koperek.Doprawić do smaku.
Receptura na 1 osobę:
180 g schab b/k
50 g olej do smażenia
80 g boczek wędzony
100 g pomidor
100 g ser żółty tarty
Sól, pieprz
Sos tzatzyki:
40 g ogórek świeży
68 g jogurt bałkański
5g czosnek
5 g oliwa z oliwek
3 ml. ocet winny
5 g koperek świeży
Sól, biały pieprz
Receptura na 1 osobę:
180 g schab b/k
50 g olej do smażenia
80 g boczek wędzony
100 g pomidor
100 g ser żółty tarty
Sól, pieprz
Sos tzatzyki:
40 g ogórek świeży
68 g jogurt bałkański
5g czosnek
5 g oliwa z oliwek
3 ml. ocet winny
5 g koperek świeży
Sól, biały pieprz
Na śniadanie - kanapka po chłopsku
Kromkę chleba opiec w tosterze. Cienko posmarować masłem. 2 plastry boczku wędzonego i 2 plastry pomidora zgrillować na patelni. Na chleb położyć boczek, następnie pomidory, które należy posolić,oprószyć pieprzem i posypać posiekanym szczypiorkiem.Na wierzch jajko sadzone i przez chwilę zapiec w piekarniku ( salamandrze ).
Subskrybuj:
Posty (Atom)