Rice balls.
Hindusi kochają dania wegetariańskie, jest to wpisane w
ich kulturę.
Kulki ryżowe z cieciorką są wspaniałe ciepłe i zimne
.Doskonale pasują do hinduskich potraw.
100g ryżu długoziarnistego
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli, mała
2 pomidory
1 puszka cieciorki
1 żółtko
3 łyżki kolendry
½ łyżeczki papryki
Sól, pieprz
Wykonanie.
Ryż gotujemy 10min w szklance wody, aż ją wchłonie i
zmięknie. Mieszać.
Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulkę kilka
minut, dodajemy czosnek i chilli i smażymy jeszcze 2 min.
Dodajemy posiekane
pomidory i mieszamy.
Osączoną cieciorkę blendujemy na puree, dodajemy cebulkę,
ryż, żółtko, kolendrę, paprykę, sól, pieprz do smaki i wyrabiamy.
Formujemy 12 kulek.
Kulki pieczemy w temp.180st0p. 30min.W połowie pieczenia
odwracamy. Kulki mają się lekko zrumienić.
Podajemy gorące lub zimne. Dla mnie są smacznym dodatkiem
do mięsa.