Składniki.
0,5 kg dorsza
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 mała cebula
1 łyżka pietruszki
0,5 łyżeczki kolendry utłuczonej
0.5 łyżeczki papryki
sól, pieprz
1 jajko do panierowania
bułka tarta, mąka
olej do smażenia
Sos śliwkowy.
Składniki.
150 g powidła śliwkowe
1 jabłko drobno posiekane
1 łyżka octu winnego
3 łyżki wody
1 ząbek czosnku
2 łyżki rodzynek
3 goździki
0,5 łyżeczki imbiru
sól, pieprz
kilka orzechów włoskich
kilka orzechów włoskich
Dorsza zalać gorącą wodą i zagotować. Usunąć ości i skórę. Rybę rozdrobnić
widelcem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Uformować kulki
,panierować i usmażyć.
Sos.
Wszystkie składniki włożyć do garnuszka ,wymieszać, zagotować i podgrzewać
8 min ,aż jabłka rozpadną się ,a masa zgęstnieje.Na końcu dodać posiekane orzechy.
Sos można podawać letni, ale
najlepiej wstawić do lodówki na 2 dni i potem spożywać.