Składniki na 6 - 8
średnich pomidorów.
0,5 kg szynka wieprzowa
1 jajko
1 mała bułka
1 cebula w kostkę , przesmażona
1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
mleko do namoczenia bułki
sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie
6 - 8 pomidorów
2 łyżki sosu chilli słodko - pikantnego
1 młoda cukinia
tymianek, oregano
olej, masło do smażenia
Wykonanie:
Szynkę wieprzową ew. łopatkę zmielić - używam tylko takiego mięsa. Jakoś nie mam
zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać wyciśniętą bułkę i przesmażoną cebulę.
Przełożyć do miski, dodać całe jajko, kwaśną śmietanę i do smaku przyprawy - sól, pieprz, majeranek
i maggi. Całość dobrze wyrobić ręką, najlepiej w jednorazowej rękawiczce.
Z pomidorów ściąć czapeczki i delikatnie, żeby nie
uszkodzić ścianek wydrążyć miąższ. Powstałe miseczki oprószyć solą i małą łyżeczką napełnić masą mięsną. Ułożyć
w naczyniu do zapiekania.
Miąższ z pomidorów wymieszać z 2 łyżkami sosu chilli,
posolić i wlać do naczynia z pomidorami.
Piec w piekarniku około 35 - 40 minut w temperaturze 190
oC.
Cukinię pokroić a
la julienne, najlepiej używając specjalnego nożyka . Krótko przesmażyć na maśle
z dodatkiem oleju. Doprawić solą, tymiankiem i oregano. Podać jako dodatek do
naszych pieczonych pomidorów.
Przepis widziałem [TUTAJ] na blogu - " Codzienna kuchnia niecodzienna" ,
zainspirował mnie, postanowiłem go zrobić
i okazało się, że było warto.