Składniki:
80 dag makaron trójkolorowy
10 dag
parmezan
15 dag
ser mozzarella
Sos boloński:
½ kg mięsa,
mielone wołowe
2 cebule pokrojone w drobną kostkę
4 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 marchewki starte na tarce
1 pietruszka starta na tarce
½ selera startego na tarce
1 puszka mała pomidorów pellati
1 szklanka soku pomidorowego
½ szklanki bulionu
½ łyżeczki tymianku i bazylii
1 łyżeczka oregano
Sól, pieprz, cukier do smaku.
Masło i olej do smażenia.
Wykonanie:
Makaron wrzucić
do osolonego wrzątku i gotować 5 minut.
Zahartować zimną wodą, osuszyć i
posypać startym drobno parmezanem.
Okrągłą formę do pieczenia ( średnica 22 cm ),
przesmarować olejem i ułożyć pionowo makaron
posypany parmezanem.
Przygotować
sos boloński i zalać nim makaron.
Wymaga to trochę cierpliwości ,aby wypełnić
rurki .
Zalany
makaron , posypać startym serem mozzarella.
Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika i
zapiekać 20 - 25 minut, do zrumienienia sera.
Sos boloński:
Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu
uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy gotowali sos.
Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym
ogniu. Warzywa, marchew, pietruszkę i seler, przesmażyć na oleju z dodatkiem
masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, dodać pokrojone pomidory pellati i sok z pomidorów. Pod koniec gotowania dodać
zioła i przyprawy. Dobry sos uzyskuje się po około 2 godzinach gotowania na
małym ogniu. Nie zapominać o częstym przemieszaniu sosu w rondlu podczas
gotowania.
Kto nie ma cierpliwości do gotowania tego sosu,
może kupić gotowy.
PS. Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis[TUTAJ] na hiszpańskim blogu kulinarnym .